wt.. kw. 30th, 2024

Wszystkie osoby ceniące sobie zdrowy tryb życia oraz pragnące się zdrowo odżywiać z całą pewnością nie powinni zapominać o jagodach. Te małe owoce powleczone woskowanym niebieskim nalotem, występują pospolicie w naszym kraju, możemy jest spotkać na krzakach borówki czarnej (krzewinki z rodziny wrzosowatych) rosnącej w lasach iglastych, bukowych, dąbrowach, w borach sosnowych, a także na wrzosowiskach i torfowiskach, podmokłych terenach. Są pospolite zarówno na obszarach nizinnych jak i górskich. Najlepszym miesiącem ich zbioru jest lipiec, jednak trzeba się z nim spieszyć – owoce bardzo szybko giną.
Jest co najmniej kilka powodów, dla których warto jest czarne jagody. Borówka czarna jest bowiem rośliną leczniczą, która wspomaga leczenie wielu chorób. Specjaliści od spraw żywienia podkreślają liczne, prozdrowotne właściwości tej rośliny. Do celów leczniczych wykorzystywane są zarówno liście jak i owoce tej rośliny. Jagody charakteryzują się silnymi właściwościami bakteriobójczymi i przeciwwirusowymi. Owoce borówki dostarczają wielu cenny składników żywieniowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Brokuły zaczynają się cieszyć w Polsce coraz większą popularnością, w sklepach są dostępne właściwie przez cały rok – zarówno świeże jak i mrożone. Warto dołączyć je do naszego codziennego jadłospisu ze względu na ich cenne dla zdrowia właściwości. Brokuły są bowiem uznawane za jedne z bardziej zdrowych warzyw, a to dzięki dużej zawartości ważnych składników odżywczych. Ponad to, brokuły mogą jeść także osoby będące na diecie odchudzającej, ponieważ są nisko kaloryczne i dodatkowo sprzyjają spalaniu nadmiaru tkanki tłuszczowej. 100 gramów brokułów zawiera tylko 36 kcal.
Brokuły są bogate w składniki aktywne, których działanie zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych. Dzięki wysokiej zawartości sulforfanu i innych związków są na czele listy warzywa, które powinny być spożywane w zwalczaniu i profilaktyce chorób nowotworowych. Naukowo zostało potwierdzone, że związki występujące w tym warzywie są odpowiedzialne za zwalczanie oraz usuwanie komórek rakotwórczych w przypadku nowotworów jelita grubego, żołądka, przełyku, płuc, tchawicy, krtani, jamy ustnej, piersi. Wykazują także działanie wspomagające u pacjentów cierpiących na obturacyjną chorobę płuc.