pt.. mar 29th, 2024

Dieta opracowana przez doktor Ewę Dąbrowską to efekt jej badań nad tym, jaki wpływ ma odpowiednio skomponowane odżywianie na prawdopodobieństwo zapadalności na choroby cywilizacyjne, w tym między innymi otyłość, przyprawiającą ludzi o szereg niebezpiecznych schorzeń. Dieta ta to właściwie plan leczniczej głodówki, podczas której trzon codziennego jadłospisu zajmują owoce i warzywa – umiejętnie wybrane i skomponowane. Podstawowym celem diety jest przywrócenie organizmowi równowagi poprzez naturalne i skuteczne usunięcie z niego wszelkich toksyn. Początkowa głodówka to sposób na wykorzystanie niepotrzebnych złogów, poprzez strawienie ich i pozyskanie do wytwarzania energii. Kolejnym celem jest zaś poprawienie szczelności jelit dzięki spożywaniu naturalnych produktów: bombardowany żywnością przetworzoną układ pokarmowy przepuszcza bowiem coraz więcej toksyn do krwi, przez co upośledza działanie układu odpornościowego. W efekcie, w napędzanym nienaturalnymi produktami spożywczymi ciele mogą przez lata rozwijać się podstępne i niebezpieczne choroby.