wt.. lis 29th, 2022

Mówienie o tym, że jedzenie warzyw jest rozwiązaniem absolutnie na wszystko i masowe odżywianie się nimi z pewnością rozwiąże każdy problem , jest bardzo dużym uproszczeniem. Prowadzi do zakłamania rzeczywistości, ale także zniechęca do diety jako takiej, ponieważ wielu ludzi przyzwyczajonych do jedzenia obficie i z dużą ilością mięsa na samą myśl o warzywach poddaje się.
Tym czasem warzyw jest całe mnóstwo, technik i przygotowania jeszcze więcej, podobnie jak przypraw, które nadają tym różnym warzywom zupełnie inne smaki i charakter. Dlatego tak ważne jest pokazywanie ludziom, jak różnorodne są warzywa, aby uniknąć sytuacji, w której ktoś wprowadza do swojej diety wyłącznie pomidora i sałatę i odczytuje to za sukces.
Można codziennie skorzystać z innego warzywa, jest ich tak wiele: brokuł, kalafior, dynia, bakłażan, cukinia, fasola, ciecierzyca, marchewka, topinambur, kalarepa, seler, rzodkiew, burak – to tylko najbardziej podstawowe z nich, a każde może posłużyć do przygotowania przynajmniej kilku rewelacyjnych warzywnych dodatków.