pt.. mar 29th, 2024

Dieta cukrzycowa jest dedykowana głównie osobom na nią chorującym, ale z powodzeniem może być stosowana przez tych, którzy nie chcą tej choroby doświadczyć. Dieta cukrzycowa polega na utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru w organizmie. Zasady tej diety opierają się na uwzględnieniu m.in. dziennego harmonogramu żywieniowego, dziennego harmonogramu zapotrzebowania na kalorie. Dzienny plan żywieniowy oparty o dietę cukrzycową powinien zawierać węglowodany, tłuszcze i białka w określonej proporcji.
Posiłki powinno się jeść często, ale w mniejszych ilościach. Najlepiej przestrzegać 3-4 godzinnych odstępów czasowych. W ten sposób można wyzbyć się uczucia głodu i zmniejszyć stężenie cukru w organizmie. W diecie zalecane są 3 posiłki główne czyli śniadanie, obiad i kolacja oraz 2 przekąski czyli drugie śniadanie i podwieczorek. Osoby będące na diecie cukrzycowej mogą pić sok pomidorowy, dużo wody mineralnej, kawy, herbaty, ale nie słodzonych. Zabronione jest spożywanie alkoholu i picie napojów słodzonych gazowanych cola, pepsi i inne.